| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Page history last edited by jmokias 13 years, 3 months ago

 

 

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΑΠΟ ΕΚΠ/ΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

 

 

  • Προετοιμασία μαθήματος από τον/την εκπ/κό (επίσκεψη σε ιστοσελίδες και πύλες για τη συλλογή πληροφοριών ή την εύρεση πηγών στις οποίες μπορεί να παραπέμψει τους μαθητές/τριες προκειμένου να αξιοποιήσουν τις σχετικές πληροφορίες.

 

 

  • Δημοσίευση στο www από τον/την εκπ/κό (ανάρτηση πληροφοριών, υποδείξεων, απόψεων, εργασιών μαθητών/τριών στο διαδίκτυο 

 

 

  • Συλλογή πληροφοριών από τους μαθητές/τριες (επίσκεψη σε ιστοσελίδες και εκτέλεση εργασιών στο πλαίσιο μαθήματος με την καθοδήγηση του εκπ/κού είτε χωρίς αυτήν με χρήση WebQuests ”ιστοεξερευνήσεις”.

 

 

  • Δημοσίευση στο διαδίκτυο από τους μαθητές (οι μαθητές προβάλλουν και δημοσιεύουν τη δουλειά τους – χρήση των blogs)

 

 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ

 

  • Στατικές ιστοσελίδες: Ιστοχώροι ανάρτησης και δημοσίευσης δραστηριοτήτων σχολικών μονάδων ή μεμομωμένων εκπαιδευτικών που δημιουργούνται με κάποιο πρόγραμμα δημιουργίας ιστοσελίδων.Οι στατικές ιστοσελίδες είναι ουσιαστικά απλά ηλεκτρονικά "έγγραφα". Μπορούν να περιέχουν κείμενα, φωτογραφίες, συνδέσμους, αρχεία για download, κινούμενα σχέδια (animated graphics). Είναι κατάλληλες κυρίως για την δημιουργία "μόνιμων/στατικών παρουσιάσεων", όπου δεν υπάρχει συχνά η ανάγκη να τροποποιείται το περιεχόμενό τους. Ο χαρακτηρισμός "στατική" σημαίνει ότι  το περιεχόμενο της κάθε σελίδας είναι σταθερό και συγκεκριμένο. Πρόκειται δηλαδή για σταθερά ηλεκτρονικά έγγραφα. Το κύριο μειονέκτημά τους είναι ότι δεν είναι πρακτική/βολική η χρήση τους όταν χρειάζεται το περιεχόμενο της ιστοσελίδας να αλλάζει συχνά, π.χ. τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα να προστίθεται κάποιο άρθρο, ή να αλλάζουν τα προϊόντα κτλ. Αυτό συμβαίνει γιατί για να τροποποιηθεί μια στατική ιστοσελίδα, πρέπει να γίνουν επεμβάσεις απευθείας πάνω στην ιστοσελίδα, με κάποιο σχετικό πρόγραμμα (html editor), μια διαδικασία δηλαδή όπως το να σβήνεις και να γράφεις σε ένα τετράδιο, που όμως χρειάζεται μια σχετική εμπειρία. Οι δικτυακές αυτές σελίδες δεν επιτρέπουν την ανάδραση εκ μέρους των χρηστών.

 

  • Δυναμικές ιστοσελίδες: Οι δυναμικές ιστοσελίδες, σε αντίθεση με τις στατικές ιστοσελίδες, δεν είναι απλά HTML έγγραφα, αλλά συμπεριλαμβάνουν προγραμματισμό (σε μία γλώσσα προγραμματισμού κατάλληλη για το διαδίκτυο, όπως π.χ. είναι η php) και ουσιαστικά είναι web εφαρμογές. Η κατασκευή δυναμικών ιστοσελίδων είναι προφανώς πιο πολύπλοκη από τις απλές στατικές ιστοσελίδες, και ο βαθμός δυσκολίας τους εξαρτάται φυσικά από τις λειτουργίες και τις δυνατότητες που περιλαμβάνει η εκάστοτε web εφαρμογή. Στις δυναμικές ιστοσελίδες, το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, αποθηκεύεται και αντλείται δυναμικά από μία ή περισσότερες βάσεις δεδομένων (π.χ. MySQL), ενώ διαθέτουν εκτός από το frontend (user interface) και το backend (administration area) μέσω του οποίου γίνεται εύκολα η διαχείριση του περιεχομένου της ιστοσελίδας. Έτσι συνολικά η web εφαρμογή συναντάται συνήθως ως CMS (content managment system), δηλαδή σύστημα διαχείρισης περιεχομένου.

 

 

  • Blogs (ιστολόγια): Είναι ένα είδος δικτυακού ημερολογίου όπου οι συγγραφείς γράφουν περιοδικά για θέματα που τους ενδιαφέρουν. Οι επισκέπτες της σελίδας μπορούν να προσθέτουν σχόλια στα δημοσιευμένα άρθρα, τα οποία εγκρίνονται προηγουμένως από τους συγγραφείς-ιδιοκτήτες του blog.
 

 

  • Wikis: Είναι μια ομάδα ιστοσελίδων όπου μπορούν και οι χρήστες εκτός από τον/την δημιουργό να προσθέτουν ή να επεξεργάζονται τα σχόλια. Η πιο φημισμένη είναι η γνωστή Wikipedia.
 

 

  • WebQuests:Είναι ιστοσελίδες που φιλοξενούν οργανωμένες δραστηριότητες στις οποίες υπάρχουν όλα τα βήματα από την αρχή: συλλογή πληροφοριών, διαδικασία, αξιολόγηση σε μια ενιαία συλλογή.

 

 

Αποστόλης Καλέμας, Γιάννης Μόκιας , Επιμόρφωση Β΄ Επιπέδου



 

                ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ 

 

                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments (10)

ΕΥΦΗΜΙΑ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ said

at 6:32 pm on Jan 12, 2011

πολύ ωραία τα λες

ΚΥΡΑΤΣΩ ΤΣΙΟΠΑ said

at 6:33 pm on Jan 12, 2011

Καλή δουλειά

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΛΥΒΑ said

at 6:33 pm on Jan 12, 2011

ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΩΓΟΥ said

at 6:33 pm on Jan 12, 2011

Η ΘΕΩΡΙΑ ΘΕΛΕΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΖΑΖΑΚΗ said

at 6:33 pm on Jan 12, 2011

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ said

at 6:33 pm on Jan 12, 2011

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ.

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΑΚΑ said

at 6:34 pm on Jan 12, 2011

Θέλω μεγαλύτερο ρόλο!
Δεν θέλω μόνο reader._

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ said

at 6:34 pm on Jan 12, 2011

ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΑΚΛΙΩΤΟΥ said

at 6:35 pm on Jan 12, 2011

Αξιόλογη προσπάθεια

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΑΚΑ said

at 6:35 pm on Jan 12, 2011

Κύριε σκηνοθέτα, please....

You don't have permission to comment on this page.